TOLGA SALMAN

BANDONEON

Klasik batı müziği eğitimini Türkiye ve Almanya’da tamamladı. Astor Piazzolla, Dino Saluzzi ve Orhan Avşar gibi modern tango müziğinin önde gelen bestecileri ve uyarlama ustalarının etkisiyle, Arjantin ve Uruguay konser tangolarına ilgi duydu. 2002 yılında otodidaktik olarak bandoneon çalışmalarına yoğunlaştı. Sonraki yıllarda Dino Saluzzi, Hector Ulises Passarella gibi bandoneon ustalarıyla tanışma fırsatı buldu ve onların tavsiyeleri doğrultusunda geniş bir repertuvar oluşturdu.

Başta kardeşi, viyolonsel sanatçısı, Koray Salman ile birlikte kurduğu Salman Duo isimli tango oda müziği grubu, İtalya’nın Lanciano kentinde Fedele Fenaroli Vakfı himayesinde, 40'lı ve 50'li yıllara ait konser tangolarının yorumlandığı Hector Ulises Passarella Tipik Orkestrası, Orkestra Akademik Başkent, Bozok Ensemble, Tangorama, NDS Orkestra'Sion, Tolga Salman-Orçun Orçunsel Duo, Cellistanbul, TangoNEVA, Musici Lirienses di Sora, Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası, Bahçeşehir Oda Orkestrası, Yaşar Üniversitesi Oda Orkestrası, Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası gibi oda müziği ve senfonik müzik topluluklarıyla solist bandoneonist olarak pek çok konser verdi. Tolga Salman’ın birlikte çalıştığı orkestra şefleri arasında; Hector Ulises Passarella, Antonio Pirolli, Ender Sakpınar, Andrew Greenwood, Alessandro Cedrone, Hakan Şensoy gibi isimler bulunmaktadır. Ayrıca Fazıl Say ile ikili oluşturarak İstanbul ve Antalya'da Astor Piazzolla ağırlıklı bir repertuvarla tango nuevo konserleri vermiştir.

Tolga Salman, bandoneonun ilk yapım yeri olarak kabul edilen Almanya'nın Krefeld kentinde, Krefeld Belediyesi Kültür Ofisi tarafından, 1996'dan beri her iki yılda bir düzenlenen Bandoneon Festivali'ne de solo konsertist olarak davet edilmektedir.

2004 yılından bu yana, Mensing çağdaş dünya tango müzisyenleri listesinde yer almaktadır. Sanatçı, mimar Abdullah Ebussuudoğlu tarafından kendisine hediye edilen, ünlü Türk bandoneon virtüözü ve orkestra şefi Orhan Avşar'a ait olan ve restorasyonunu Alman uzman Carsten Heveling'in üstlendiği; Alfred Arnold (1932) imzalı bandoneonuyla çalmaktadır.

MÜZİSYENLER

TOP